Educația Financiară în România

Eşti o persoană avizată în domeniul financiar - bancar? Atunci implică-te în banking şi recomandă site-ul www.educatiefinanciara.info. Aproximativ 50% dintre românii adulţi nu sunt bancarizaţi, în condiţiile în care în state dezvoltate precum Austria şi Germania, ponderea persoanelor ebancarizate este de sub 1%. În România, în sfera persoanelor fizice bancarizate intră cei peste 10 milioane de deponenţi, aproximativ 43% din populaţia activă care a ales să acceseze credite şi utilizatorii de carduri sau alte produse şi servicii bancare.

educatie-financiara-in-romania

Unul dintre obiectivele strategice ale ARB este contribuţia la restabilirea încrederii şi restaurarea unei imagini corecte a sectorului bancar prin promovarea rolului în societate şi în economie al băncilor. Recâştigarea încrederii nu poate veni fără întărirea disciplinei financiare şi fără o educaţie financiară corespunzătoare.

Populaţia a accesat aproximativ jumătate din creditul neguvernamental cifrat la 48 miliarde de euro. Suma este mai mare dacă ar fi să includem creditele externalizate şi împrumuturile contractate de la instituţiile financiare nebancare. Pierderea locurilor de muncă, diminuarea salariilor şi deprecierea monedei naţionale în raport cu valutele de împrumut (euro, dolari şi franci elveţieni) au determinat ca un sfert dintre români să se declare ca fiind supraîndatoraţi.

O analiză comparativă a situaţiei creditării persoanelor fizice de la debutul crizei economice (în ianuarie 2008 faţă de ianuarie 2015) arată că în timp ce numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile s-a dublat în acest interval, până la 710.820, valoarea restanţelor mai mari de 30 de zile a crescut de aproape 19 ori, la 11,4 miliarde lei (2,53 miliarde euro).

Această evoluţie a restanţelor a avut loc în contextul în care nivelul dobânzilor variabile la creditele ipotecare şi de consum a scăzut cu peste 50% şi chiar până la 100% în această perioadă. Ce ar fi însemnat o depreciere a monedei naţionale cumulată cu menţinerea nivelului dobânzilor sau creşterea acestora? În schimb, peste 15% din volumul creditelor totale acordate de bănci sunt restructurate.

Efectele adverse ale crizei economice fac ca relaţia dintre unii clienţi şi bănci să fie uneori tensionată.

 Cunoaşterea şi asumarea corespunzătoare a riscurilor sunt factori importanţi în reclădirea încrederii reciproce.

„Dacă ai luat credit când indicii Euribor sau Robor din contractul tău cu dobândă variabilă erau la minim istoric, atunci aşteaptă-te ca rata să-ţi crească dacă aceştia evoluează în creştere!”.

Care este procentul împrumutaţilor cu credite contractate în perioada în care Euribor şi Robor sunt la mimim istoric care cunosc acest aspect şi se aşteaptă la o creştere poate şi cu 30-40% a ratei lunare pe viitor?

Acesta este unul dintre sfaturile pe care le adresăm cititorilor site-ului www.educatiefinanciara.info în dorinţa de a promova pentru publicul larg informaţiile de natură financiar bancară care permit asumarea corespunzătoare a drepturilor, obligaţiilor şi riscurilor de natură financiară. Asociaţia Română a Băncilor a lansat site-ul dedicat de educaţie financiară www.educatiefinanciara.info, acţiunea fiind inclusă în seria de evenimente pe care ARB le-a desfăşurat în cadrul programului European Money Week, care s-a derulat la nivel european în perioada 9 -13 martie 2015.

Site-ul www.educatiefinanciara.info îşi propune să fie site-ul numărul unu de educaţie financiară obiectivă, actualizată, neviciată şi riguroasă în acord cu politicile generale ale instituţiilor de credit din România.

Invităm persoanele interesate de noţiunile financiar bancare privind drepturile, obligaţiile şi riscurile în credi-tare, de economisire, de soluţiile generale pentru restruc-turarea creditelor sau de modalitatea de evitare a fraudelor să acceseze site-ul www.educatiefinanciara.infoa. Invităm persoanele avizate să recomande utilizarea informaţiilor postate pe site.

Programul European Money Week a fost lansat la iniţiativa asociaţiilor bancare membre ale Federaţiei Bancare Europene, la care Asociaţia Română a Băncilor este membră, şi a constat în desfăşurarea, în premieră, a unei serii de evenimente şi acţiuni de educaţie financiară în perioada 9 - 13 martie 2015 în 24 din cele 28 de state europene care s-au înscris în program.

Obiectivul organizării European Money Week, pe baze anuale, este creşterea nivelului de conştientizare la nivel european privind importanţa educaţiei financiare. Acesta este şi obiectivul Protocolului de Colaborare încheiat de ARB cu Academia de Studii Economice din Bucureşti, în luna ianuarie 2015, de a crea o platformă comună, a mediului academic economic şi a sistemului bancar românesc, de promovare pentru publicul larg a informaţiilor de natură financiar bancară pentru a crea un comportament economico financiar adecvat în rândul populaţiei, dar şi în rândul viitorilor bancheri, actualmente studenţi şi masteranzi.