Economisire-creditare

Produsul de economisire-creditare este destinat finanțării proiectelor de îmbunătățire a condițiilor de locuit ale românilor, bazându-se pe asocierea unei etape de economisire cu una de creditare. Produsul de economisire-creditare este foarte simplu: clienții, care semnează un contract de economisire-creditare cu o bancă pentru locuințe, economisesc o perioadă de timp, în medie 4- 5 ani sau mai mult, iar, ulterior, au posibilitatea accesării unui credit în lei cu dobândă fixă, avantajoasă.

economisirea-si-creditarea-1600

Avantajele economisirii-creditării

Produsele de economisire-creditare sunt produse financiare pe termen mediu și lung și au următoarele 3 avantaje majore:

 • Eficiența financiară: randament bun în faza de economisire (prima de stat plus dobânda băncii) ce s-a situat peste media pieței bancare; costuri scăzute în faza de creditare
 • Siguranța: produs în lei, fără risc valutar, cu rate fixe de dobândă
 • Simplitate: rata lunară la credit egală cu suma economisită lunar în prima fază a produsului

Pentru economiile tale vei beneficia din partea Statului de prima de stat, în valoare de 25% din depunerile tale anuale, dar fără a depăși echivalentul în lei a 250 de euro/an/client. Primele de stat se solicită de la autoritatea de implementare (ministerul de resort – în prezent Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice) după încheierea anului calendaristic în care s-a realizat economisirea. Băncile pentru locuințe solicită necesarul de primă de stat pentru depunerile efectuate de fiecare client în cursul anului anterior, iar ministerul de resort are obligația de a deconta, din fonduri de la bugetul de stat, necesarul de primă solicitat de bănci în numele clienților acestora.

Pentru ce poți utiliza produsele de economisire-creditare

Produsele de economisire-creditare te pot ajuta să finanțezi îmbunătățirea condițiilor de locuit cu cele mai mici costuri.

Aceste produse sunt potrivite pentru cei care se decid din timp ce vor să schimbe în casa și economisesc pe termen mediu sau lung, cinci ani sau chiar mai mult.

Finanțările acordate de băncile pentru locuințe se acordă în lei și pot fi utilizate numai pentru activități în domeniul locativ, de exemplu:

 • construcție locuință;
 • modernizare, reabilitare locuință;
 • cumpărare teren intravilan pentru construcție locuință;
 • lucrări de viabilizare teren intravilan;
 • refinanțare integrală / parțială a unui credit ipotecar/imobiliar;
 • plata avansului pentru un credit ipotecar/imobiliar.

Care sunt pașii pentru a beneficia de avantajele acestui sistem?

Este foarte simplu:

 • Pasul 1. Semnează un contract de economisire-creditare cu o bancă pentru locuințe
 • Pasul 2. Economisește pe o perioadă de aproximativ 4-5 ani sau chiar mai mult, iar pentru economiile tale primești o dobândă fixă.
 • Pasul 3. În plus, statul acordă o primă care în prezent este de 25% din economiile tale anuale, primă ce nu poate depăși echivalentul în lei a 250 euro anual.
 • Pasul 4. La finalul perioadei de economisire, poți lua un credit în lei cu o dobândă mică și fixă pe toată perioada contractului. Creditul se acordă numai pentru activități în domeniul locativ, de exemplu: construirea unei case, renovarea sau cumpararea unei locuințe etc. Creditul este în lei, dobânda este fixă pe toata perioada contractului, având astfel, rate lunare de creditare fixe și egale.

Familia ta poate economisi mai mult? Atunci poți încheia contracte de economisire-creditare pentru fiecare membru al familiei și fiecare contract beneficiază de prima de stat pentru depunerile anuale.

Contractele de economisire-creditare pot fi încheiate chiar și pentru copii, care pot primi la rândul lor prime de stat pentru economiile depuse de părinți în contul lor de economisire-creditare.

Cel mai eficient mod de a face rost de banii pentru locuință

De exemplu, dacă vrei să-ți modernizezi apartamentul și ai nevoie de aprox. 50.000 lei, pașii sunt urmatorii:

 • După ce semnezi un contract de economisire-creditare, economisești lunar aprox 350 lei și după aprox. 5 ani vei avea în cont peste 26.500 lei (economiile tale, prima de la stat și dobânda băncii).
 • Primești restul banilor de aprox. 23.500 lei printr-un credit în lei cu dobândă fixă, avantajoasă; rata lunară a creditului este tot 350 lei pe lună, timp de aproape 7 ani. Calculele sunt aproximative și efectuate la valoarea actuală a primei de stat.