Educația Financiară

Educaţia financiară din România se situează pe unul din locurile codaşe, la nivel mondial - respectiv pe poziţia 123 din 143 de ţări şi pe ultimul loc în Uniunea Europeană. România este poziționată la urma clasamentelor europene în materie de intermediere și incluziune financiară. Aproximativ 40% dintre românii adulţi nu sunt bancarizaţi, în condiţiile în care în state dezvoltate precum Austria şi Germania, ponderea persoanelor nebancarizate este de sub 1%. Media statelor Uniunii Europene în ceea ce privește incluziunea financiară este de 90%. Strategia de dezvoltare a României ar trebui să includă tactici de atenuare a deficitelor în raport cu mediile europene, inclusiv pe această linie a educației.

România are cel mai scăzut nivel de bunăstare din Uniunea Europeană, iar soluția este tratarea cauzelor care plasează țara noastră pe această poziție. PIB/capita în prețuri curente a ajuns la 28% din media Uniunii Europene în 2016 față de 26,4% în 2008, iar exprimat în puterea de cumpărare standard PIB/capita a ajuns la 57% în 2015 față de 49% în 2008.

Convingerea noastră este că prin aportul tuturor părţilor pot fi identificate cele mai bune recomandări de evoluţie pe coordonata politicilor publice cu impact asupra domeniului educației pe zona financiar-bancară și implicit a bunăstării economice a românilor.

educatie-financiara-in-romania

Industria financiară din România și toți stakeholderii acesteia și-au asumat leadershipul comun al unui proiect mobilizator în interesul românilor prin inițiativa public - privată Platforma de Educație Financiară. Obiectivul agregator al partenerilor Platformei este creșterea nivelului de educație financiară în România.

Sunt necesare eforturi susținute pentru a reduce decalajul și o abordare pentru promovarea integrată a proiectelor stakeholderilor industriei financiare. Inițiativa public - privată urmărește îndeaproape respectarea principiilor Strategiei Naționale privind Educația Financiară elaborate la nivelul OECD.

Platforma de Educație Financiară reprezintă un catalizator pozitiv al eforturilor pe care le depun actorii pieței financiare în sfera proiectelor de educare. Promovarea integrată a proiectelor stakeholderilor industriei financiare din România se va concretiza într-un parteneriat între toate zonele de business financiar și autorități axat pe explicarea clară a produselor financiare către consumatori.

Fiecare lider dintre stakeholderii pieței financiare își concentrează și cadențează eforturile spre obiectivul comun al Platformei. În practică vom asista la o ofertă de informații pentru consumatori prin proiecte dinspre piața bancară, piața de capital, piața de asigurări, piața de pensii private și piața de leasing. În unele situații, proiectele vor fi complet integrate. Proiecte comune vor exista și pe zona de educație financiară antreprenorială, unde nevoia este la fel de crescută.

Identificarea nevoilor populației și a canalelor de comunicare s-a realizat prin elaborarea unei cercetări de piață. GfK România a realizat cercetarea de piață "Educație financiară„, datele relevate în studiul din 2016 fiind comparabile cu cele incluse în cercetarea de piață din anul 2011. În ultimii cinci ani, a crescut percepția privind responsabilitatea instituțiilor în legătura cu educarea populației în domeniul financiar. Școala este considerată instituția cea mai responsabilă de educare, iar această percepție a crescut comparativ cu 2011 (de la 53% la 79%).

În baza acestei cercetări de piață s-a realizat o matrice de proiecte prioritare pentru industria financiară ce va asigura ţintirea şi segmentarea publicului în funcţie de nevoi şi abilităţi. În pasul următor, industria financiară va lansa proiectele concrete. În semestrul întâi al anului 2018, industria financiară va lansa un manual practic de educație financiară.

Manualul va fi lansat sub brandul Platforma de Educație Financiară și reprezintă o premieră pentru industria financiară din România în materie de proiecte educaționale în beneficiul clienților. Mizăm pe o colaborare interinstituțională care să vizeze promovarea conținutului acestui manual la nivelul diverselor eșaloane de învățământ. Considerăm că Asociația Română a Băncilor are un impact pozitiv în educație și în informarea consumatorilor și ne dorim să putem ajuta noile generații să conștientizeze drepturile lor, beneficiile pe care le pot obține, dar și obligațiile și riscurile implicite cu care se vor confrunta la maturitate, atunci cand vor avea în vedere atât bunăstarea proprie, cât și pe cea a familiei.

Implicare europeană

Asociația Română a Băncilor a devenit membră suport a Institutului Bancar European alături de asociațiile bancare naționale din Germania, Grecia, Italia, Olanda și Spania, obiectivul fiind consolidarea, în plan european, a parteneriatului dintre mediul academic și industria financiară. Institutul Bancar European, cu sediul la Frankfurt, este o organizație non-guvernamentală înființată în ianuarie 2016, care își propune să elaboreze cercetări academice de înaltă clasă în domeniul reglementării bancare și să faciliteze interacțiunea dintre universități, autorități de reglementare și supraveghere și industria bancară. Institutul a apărut ca un rezultat firesc al procesului de consolidare a reglementării și supravegherii bancare la nivel european.